Noutati

În RomÂnia, TOPul celor mai vÂndute 5 autoturisme este ocupat integral de modele dacia

Pe piața din România, Dacia a vândut 24.733 vehicule (VP + VU), în creștere cu 51% față de rezultatul înregistrat în primul semestru al anului 2022. Cota de piață a mărcii în segmentul autoturismelor (VP) ajunge la 33,4%, cu 5,7 puncte procentuale mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

 

Top 5 al celor mai vândute vehicule de persoane pe piața din România este ocupat integral de modele Dacia:

  • Logan – 7.707 unități
  • Duster – 5.807 unități
  • Sandero – 5.472 unități
  • Spring – 3.266 unități
  • Jogger – 2.336 unități

Dacia domină totodată detașat vânzările pe piața de retail, cu o cotă record de 40,8%. Practic, din 10 clienți persoane fizice care au achiziționat un vehicul nou în primul semestru, 4 au ales un model Dacia.

 

O PERFORMANȚĂ REMARCABILĂ PE TOATE MARILE PIEȚE EUROPENE

Dacia a înregistrat în primul semestru al anului 2023 o creștere cu 29,5% a vânzărilor sale pe piața vehiculelor de persoane (VP) din Europa. Această evoluție, superioară creșterii generale a pieței (+17,5 %), a dus la majorarea cotei de piață a mărcii până la 4,5%, cu 0,4 puncte procentuale mai mult față de perioada similară a anului trecut.

Pentru prima oară, Dacia a urcat pe poziția a doua în clasamentul celor mai vândute mărci către persoane fizice din Europa, cu o cotă de 8,4% (Pe ansamblul anului 2022, Dacia atinsese o cotă de piață de 7,6% în segmentul de retail).

În Franța, Dacia a vândut în primul semestru 81.415 vehicule (VP+VU), în creștere cu 25% față de perioada similară din 2022. Cu o cotă de piață de 9,1% (în creștere cu 0,7 puncte procentuale față de anul precedent), Dacia își consolidează poziția a treia pe piața vehiculelor de persoane (VP) din Franța.

În segmentul de retail (vânzări către persoane fizice), Dacia ocupă locul 1, cu o cotă de 16,3%. Practic, 1 din 6 clienți persoane fizice din Franța a achiziționat în primul semestru un model Dacia. Topul celor mai vândute 10 modele pe piața de retail din Franța cuprinde 4 modele Dacia: Sandero – locul 1, Duster – locul 4, Spring – locul 6, Jogger – locul 10.

În Italia, Dacia a vândut în primul semestru 47.798 vehicule (VP+VU), în creștere cu 26% față de primele 6 luni ale anului 2022. Cota de piață a mărcii pe piața VP crește cu 0,1 puncte procentuale, până la 5,6%.

În segmentul de retail, Dacia urcă în premieră pe locul 1 pe piața italiană, cu o cotă de 9,7%.

Sandero este cel mai vândut model către clienții persoane fizice din Italia. În Germania, Dacia a înregistrat o creștere de 41% a vânzărilor față de primul semestru al anului 2022. Cu 34.862 unități vândute (VP+VU), cota de piață a mărcii ajunge la 2,5%, în creștere cu 0,5 puncte procentuale.

În segmentul de retail, Dacia ajunge la o cotă de 5,7% și urcă, pentru prima oară în istoria sa, pe locul al 3-lea pe piața germană.

Nu mai puțin de 3 modele Dacia se situează în Top 10 al celor mai vândute autoturisme către clienți persoane fizice din Germania : Sandero – locul 3, Duster – locul 4 și Jogger – locul 10.Spania a înregistrat de asemenea o creștere puternică a vânzărilor Dacia (+40%), până la 24.816 unități (VP+VU).

Cota de piață (VP) ajunge la 4,9%, în creștere cu 0,6 puncte procentuale.

Sandero este cel mai vândut model pe piața spaniolă în primul semestru al anului 2023. În segmentul de retail, Dacia ocupă locul 4 , cu o cotă de 9,1%.

 

DACIA ÎȘI CONTINUĂ CREȘTEREA ȘI OFENSIVA STRATEGICĂ

Primul semestru al anului 2023 a adus și o evoluție importantă în gama Dacia, odată cu introducerea noului nivel de echipare Extreme, disponibil pe 4 modele : Spring, Sandero Stepway, Duster și Jogger. Această versiune transversală a înregistrat peste 45.000 de comenzi în doar câteva luni, ceea ce demonstrează faptul că noua poziționare a mărcii, deschisă către universul outdoor, este apreciată de clienți.

⦁ Dacia va face în curând un pas mai departe în acest domeniu. Așa cum a fost anunțat, Dacia va participa în calitate de constructor la campionatul mondial de rallye-raid cu prototipuri care vor utiliza combustibil sintetic produs de Aramco. Momentul culminant al acestui demers îl va reprezenta participarea la ediția din 2025 a raliului Dakar.

Dacia va fi totodată partener principal al circuitului UTMB® World Series și partener titular al competiției Dacia UTMB® Mont-Blanc.